ПГМЕТТ "ХРИСТО БОТЕВ" ГР. ШУМЕН

КЛУБ РОБОТИКА И МОДЕЛИРАНЕ

Ден на роботиката в ПГМЕТТ 2015

На 27.05.2015 в ПГМЕТТ „Христо Ботев“ се проведе Ден на Роботиката 2015. Тази година той се организира в навечерието на патронния празник и 65-годишнината на училището. За четвърта поредна година членовете на клуб „Роботика и моделиране“ демонстрираха пред свои съученици и гости изработените от тях макети и роботи. В клуба участваха 22 ученици. Интерес предизвикаха роботите от вида „преследвач на линия“ изработени от Иван Пенчев, Мартин Енчев и Стефан Митков от 9б клас, Данаил Георгиев от 8 клас, Иван Коев, Мехмед Хюсню и Айджан Салимов от 11а клас. Двама от учениците Мехмед Бедри от 10в клас и Сезгин Недим от 11а клас представиха радиоуправляеми колички през Интернет, а Христо Младенов от 11б клас демонстрира своя ветрогенератор.

Ден на роботиката Варна 2014

На 12 декември 2014 в Технически университет Варна се проведе Ден на роботиката. Събитието е организирано от студентски клуб клуб „Роботика и мехатроника“ Варна. В инициативата се включиха ученици и студенти от различни градове в страната. Състезанията с роботи се проведоха в пет категории: „Следене на линия“, „3D лабиринт“, „2D лабиринт“, „Сумо“ и „Лични разработки“. Нашето училище участва в категориите „Следене на линия“ и „Лични разработки“.

Отборът ни се формира от членовете на клуб „Роботика и моделиране“: Иван Пенчев Иванов, Мартин Енчев Дочев и Мехмед Бедри Мехмед от специалност Компютърна техника и технологии, Иван Калоянов Коев и Анъл Ахмедов Мухсинов от специалност Програмно осигуряване. Иван Пенчев, Мартин и Мехмед участваха с роботи „Преследвач на линия“, Анъл в категорията „Лични разработки“ с „Радиоуправляема кола с Bluetooth”. В тази категория Анъл се класира на 3-то място, за което получи бронзов медал и грамота. Интерес предизвика и надпреварата в другите категории, особено със „сумо“ роботите.